TERMAL SU VE TERMOMİMARALLİ SU KAVRAMLARI, ÖZEL BALNEOLOJİK SULAR

TERMAL SULAR NASIL OLUŞMUŞTUR?

Nasıl Oluşmuştur?

Yer altı kabuğunda bulunan magmaya yakın katmanlardaki sular, milyonlarca yıl önce meydana gelen tektonik hareketler sonucunda, toprak altında oluşan çatlaklar sayesinde, kendi sıcaklığının da etkisiyle, yüzeye doğru olan parçaları eritip buharlaşarak yeryüzüne ulaşırlar. Yüzeye ulaştıklarında da halen sıcaktır.

Maden suyunun yeryüzüne çıktığı kaynağa kaynarca denir. Bir kaynarca suyunun fiziksel ve kimyasal özelliği bir başkasına, hatta çok yakındaki bir kaynaktan çıkan maden suyunun özelliğine benzemez. Bu nedenle tıbbi tedaviye yardım amacıyla kullanımında özenli olmak gerekir. Öte yandan kaplıca sularının hastalıkların iyileştirilmesine katkıda bulunma ölçüsü hakkında ayrıntılı ve kesin bilimsel açıklama yoktur. Madensel sular derinlere sızan yer üstü sularının ve/veya derinlerde oluşan suların yeryüzüne çıkması ile oluşur. Bu sular yollarına çıkan mineralleri, tuzları, gazları ve radyoaktif maddeleri eriterek bünyelerine katar, bazen de ısınarak yeryüzüne çıkarlar.

Özellikleri

Zengin mineral içerirler.

Sular sıcak ya da ılıktır.

Sıcaklık değeri hep aynıdır.

Fay hatları ile konumları bağlantılıdır.

Hangi Maddeleri İçerir?

Oluşum esnasında, sıcak sular yeryüzüne çıkarken, katmanlarda biriken yer altı zenginlikleri diye tabir edilen bazı mineralleri de bünyesine katar. O noktada hangi madde varsa, suyla birlikte daima yeryüzüne çıkmış olur. Toprağa ulaştığında da ılıca olup olmadığını, buraya tesis yapılıp yapılamayacağı da, böylelikle belirlenir. 25 derecenin üstündeyse ve 1 litresinde 1 gramın üzerinde çözülmüş madde varsa, sağlığa faydalı olan bir kaplıca niteliği taşımaktadır. Bu da kimyasal testlerle olur.

İçlerinde bulunanlar ise:

Potasyum
Fosfor
Sodyum
Kükürt
Magnezyum
Kalsiyum
İyot
Demir
Sülfür
Radon
Tuz

TOP